Хатха йога се описва, като начин за постигане на физическо и умствено пречистване и балансиране. Думата хатха е съставена от две мантри ха и тха. Ха представлява луната и кореспондира с ума и умствената енергия, а тха представлява слънцето и кореспондира с праната, жизнената енергия. Така че хатха йога представлява начинът, чрез който тези две сили се балансират. Според хатха йога, когато има пълен баланс или съюз между праничната (жизнена) енергия и умствената енергия се стига до събуждане на по-висше съзнание.

В йога се смята, че има три основни пранични потока (надиси), които са част от едно по-фино тяло наречено пранично или енергийно тяло. Това са ида нади, пингала нади и сушумна нади. Ида нади е праничен канал отговорен за умствената енергия. Пингала нади е праничен канал отговорен за жизнената енергия. Основната цел на хатха йога е постигането на пълен баланс на физическото тяло, ума и енергията. Когато този баланс е постигнат, потока на енергия в ида и пингала е напълно балансиран и тогава се събужда сушумна нади, която е отговорна за еволюцията на човешкото съзнание. Когато спящата духовна енергия кундалини се издигне по сушумна, тогава се стига до еволюция на съзнанието.

Потокът на въздуха в лявата ноздра се асоциира с ида, а потока в дясната с пингала. Ако потокът е по-силен в лявата ноздра това значи, че ида е по-активна (умствената енергия) и когато човек се опитва да медитира в такова състояние по-вероятно е да заспи. Обратно ако потокът е по-силен в дясната ноздра, тогава пингала е по-активна (жизнената енергия) и при опити за медитация умът ще е пълен с мисли. Но когато двете ноздри са в баланс това значи, че ида и пингала са в баланс и тогава сушумна се активира. Когато сушумна е активирана човек, може да медитира без никакви проблеми. Събуждането на сушумна е най-важният процес в йога, който предхожда събуждането на кундалини и това е основната цел в хатха йога.

Хатха йога практики

В хатха йога, първото нещо, с което трябва да се започне е пречистването на цялото тяло. Основна практика в хатха йога са шаткармите или шестте очистителни практики. Тези шест шаткарми са:

нети – пречистване на ноздрите.
дхаути – пречистване на региона от гърлото до стомаха.
басти – пречистване на червата.
наули – практика за пречистване на манипура чакра (складът на жизнената енергия) и за премахване на блокажи в праничните канали.
капалбхати – дихателна техника комбинирана с мудри и бандхи, чиято цел е да фокусира менталната енергия и пречисти ума и съзнанието от ментални токсини. Също така и да събуди агия чакра.
тратака – концентрация в определен символ с цел стабилизиране и балансиране на ума.

Другите важни практики в хатха йога са асана (физическите пози в йога) и пранаяма (техники за балансиране и разширяване на праната – жизнената енергия).

В хатха йога самоконтролът и самодисциплината започват с физическото тяло. Според системата на хатха йога, въпреки че медитацията е крайната цел трябва да се започне първо с подготовка и пречистване на тялото, защото работата с ума, която се изисква за да се стигне до медитация е прекалено трудна за неподготвен човек. А когато тялото и всичките му системи са в пълен баланс, то медитацията вече е един естествен процес. В древните времена хатха йога се е практикувала като подготовка за висшите състояния на съзнание.

Текстове за хатха йога

В йогийската литература има много текстове за хатха йога. „Хатха Йога Прадипика“ написан от Йоги Сватмарама е един от най-познатите. Други такива са „Горакша Самхита“ написан от Йоги Горакхнатх, „Гхеранд Самхита“ от мъдреца Гхеранд, „Хатхаратнавали“ от Шринивасабхатта Махайогиндра. Тези текстове се смятат за написани в периода 6 – 15 век.

Хатха йога се споменава и в древните Упанишади и Пурани. Упанишадите са текстове, които предхождат Будисткия период (6 век пр. н.е. ), от което следва, че системата на хатха йога е била добре позната преди този период.

Доказателства за хатха йога са открити и в древните цивилизации на Северна и Южна Америка. Дори в днешно време в Колумбия могат да се видят скални фигури и рисунки изобразяващи хатха йога практики. Все пак систематичната форма на хатха йога, каквато е позната в днешно време произлиза от Индия и се заражда около 6 век.